StronaForumPokedex

Nowy moderator globalny i prefiksy wątków

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pokemon TCG po polsku - dyskusje i nowości
9.01.2011, 21:47
*
Exclamation Pokemon TCG po polsku - dyskusje i nowości
Nie ma nic o tym? Dziwne, to ja zacytuję ToMixa z Revivala:
ToMix napisał(a):Witam. Właśnie oglądam sobie na CN "Atomówki", a tu nagle BOOM! nowa reklama pokemon! A w niej o Kaczorze Donaldzie i karcie dołączonej do niego - zobaczcie to TUTAJ, a także o konkursie TmToys, który możecie zobaczyć TU . Bardzo się z tego ciesze! Mam nadzieję, że ktoś nagra ta reklamę i wrzuci na Youtube! Jestem normalnie zszokowany! Big Grin No, to koniec mojego newsa. Piszcie opinie i komentarze!

Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Rl7u5fvmiLg

Projekt Cyklon: ukończony! bonus: reklama
Projekt oker: ukończony!
Projekt Fang: w oczekiwaniu na ripy angielskie - ale się nie pali Tongue
update 16.02.12

Odpisz
9.01.2011, 22:25
*
RE: Pokemon TCG po polsku - dyskusje i nowości
Polskie karty ssą i nie mam bladego pojęcia po kij je wydają. No w sumie to już ich nie wydają, więc wszystko i tak wróciło do normy. Tyle w temacie Tongue

A temat odklejam, bo i tak jak nikt o czymś tak żałosnym nie chciał do tej pory gadać, tak i teraz nie będzie.

[Obrazek: sig1vn.png][Obrazek: sig2cx.png][Obrazek: sig3na.png][Obrazek: sig4w.png][Obrazek: sig5z.png]
Odpisz
9.01.2011, 22:34
*
Ej!

Nie mogę się w żaden sposób z tym zgodzić. Prawda, graczom na wiele się te karty nie przydały, ale jest to prestiż + promocja marki, o której dawno u nas nikt nie słyszał. Czy kiedykolwiek reklamowano karty w telewizji?

A same karty jak najbardziej są wydawane, po prostu nowej serii na razie nie ma - co nie dziwi, DP było pilotażowe, a przy BW będą mogli trochę bardziej na bieżąco zabrać się za wydawanie. W kaśdym razie - gdyby to było martwe, to by konkursów nie robili.

Przyklejam na powrót za aprobatą wkurzonego admina.

update 16.02.12

Odpisz
10.01.2011, 15:35
*
Jeżeli z tym numerem faktycznie dają Dusknoira, to mogą liczyć na 5,90 do budżetu ode mnie :].
A w konkursie też wezmę udział - może będzie w nagrodach pocieszenia jakiś booster : DDD.

Odpisz
10.01.2011, 16:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2011 18:55 przez Thunder.)
*
Fajnie,że jest konkurs w sumie można spróbować =D
Chyba,że Nid się zgłosiła to nie mam szans na 1 miejsce XDDDD
Też ekstra,że dają w gazetce która kosztuję ok. 6zł dają HOLO DUSKNOIRA to prawie za darmo Wink
EDIT:
Hahahhahahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W tym jest jakieś badziewie kupiłem i dostałem Meditaita!!!!!XDDDDDD

[Obrazek: GwGY.png]
Trololololo
Odpisz
10.01.2011, 18:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2011 18:13 przez Hikomikos.)
*
Kupił już ktoś tego kaczora donalda z tą kartą pokemon ?
bo nigdzie (w 7 kioskach) u mnie nie ma
kupił już z was ktoś ten komix

[Obrazek: 7048159_orig.gif] [Obrazek: ub12.png] [Obrazek: 56295743.png]
Odpisz
10.01.2011, 18:48
*
(10.01.2011 18:12)hikomikos napisał(a):  Kupił już ktoś tego kaczora donalda z tą kartą pokemon ?
bo nigdzie (w 7 kioskach) u mnie nie ma
kupił już z was ktoś ten komix

Kupiony. Tekturka z reklamą konkursu, Mudkip wyje z tekstem o kartach, karta jakaś randomowa (ja dostałem pięknego Stunkyego : D), jedna strona na karty. Jak wrzucą zasady gry itp. to będę im niezmiernie wdzięczny.

Odpisz
10.01.2011, 19:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2011 20:03 przez Hikomikos.)
*
O nie to mój BIG FAIL
głupio ale dopiero wczoraj wieczorem Tomix do mnie zadzwonił i powiadomił o reklamie
wcześniej nie wiedziałem o komixie
jutro przelecę cały ostrowiec Św. i nie wiem ...
Jej ... ostatnia w salonie prasowym kolpolter (mój brat sobie kupił)

Karta jaka się mu trafiła to ... ENERGIA OGNISTA -_-

[Obrazek: 7048159_orig.gif] [Obrazek: ub12.png] [Obrazek: 56295743.png]
Odpisz
12.01.2011, 13:08
*
MNie wnerwia fakt, że nadal wydawane są też karty angielskie (z tych samych zestawów) Ale co racja to racja, może od BW bedą TYLKO po polsku.

Oczywiście nie mam zamiaru już się bawić w karcianki, ale o swoje walczyć trzeba Big Grin

Klikając na Pokemona wspierasz akcję Podaruj Pokom słońce!
[Obrazek: s.png]
Odpisz
12.01.2011, 13:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2011 13:59 przez AtoMan.)
*
Nie, na pewno będą w równolegle. W Niemczech też można dostać angielskie, chociaż wersja niemiecka istnieje już od Base Setu... chociaż tam generalnie w sklepach można dostać tylko te serie, których nie zdążyli wydać po niemiecku, bo pewne opóźnienie zawsze jest.

Inna sprawa, że angielskie karty wydaje ISA, a polskie - TM Toys.

update 16.02.12

Odpisz
12.01.2011, 19:13
*
(12.01.2011 13:08)Lordofdragonss napisał(a):  MNie wnerwia fakt, że nadal wydawane są też karty angielskie

I tu się w całości z Tobą zgadzam. IMO japońskie to jedyne słuszne Smile

[Obrazek: sig1vn.png][Obrazek: sig2cx.png][Obrazek: sig3na.png][Obrazek: sig4w.png][Obrazek: sig5z.png]
Odpisz
15.01.2011, 12:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2011 12:48 przez Cynd Ninja.)
*
(9.01.2011 22:25)emachel napisał(a):  A temat odklejam, bo i tak jak nikt o czymś tak żałosnym nie chciał do tej pory gadać, tak i teraz nie będzie.

(9.01.2011 22:34)AtoMan napisał(a):  Ej!

Nie mogę się w żaden sposób z tym zgodzić. Prawda, graczom na wiele się te karty nie przydały, ale jest to prestiż + promocja marki, o której dawno u nas nikt nie słyszał. Czy kiedykolwiek reklamowano karty w telewizji?

A same karty jak najbardziej są wydawane, po prostu nowej serii na razie nie ma - co nie dziwi, DP było pilotażowe, a przy BW będą mogli trochę bardziej na bieżąco zabrać się za wydawanie. W kaśdym razie - gdyby to było martwe, to by konkursów nie robili.

Przyklejam na powrót za aprobatą wkurzonego admina.

Moglibyście łaskawie przestać rządzić się w moim dziale? Szczególnie Ty, Emachelu, bo w przeciwieństwie do Ato nie masz global moda.

Ato ma rację, bo admin ma rację.

(12.01.2011 13:08)Lordofdragonss napisał(a):  MNie wnerwia fakt, że nadal wydawane są też karty angielskie (z tych samych zestawów) Ale co racja to racja, może od BW bedą TYLKO po polsku.

Oczywiście nie mam zamiaru już się bawić w karcianki, ale o swoje walczyć trzeba Big Grin

(12.01.2011 13:58)AtoMan napisał(a):  Nie, na pewno będą w równolegle. W Niemczech też można dostać angielskie, chociaż wersja niemiecka istnieje już od Base Setu... chociaż tam generalnie w sklepach można dostać tylko te serie, których nie zdążyli wydać po niemiecku, bo pewne opóźnienie zawsze jest.

Inna sprawa, że angielskie karty wydaje ISA, a polskie - TM Toys.

(12.01.2011 19:13)emachel napisał(a):  
(12.01.2011 13:08)Lordofdragonss napisał(a):  MNie wnerwia fakt, że nadal wydawane są też karty angielskie

I tu się w całości z Tobą zgadzam. IMO japońskie to jedyne słuszne Smile

Angielskie:

+ Wszyscy rozumieją tekst
- Amerykanie to idioci

Polskie:

+ Są po polsku
- Są za przeproszniem do dupy

Japońskie:

+ Oryginalne jest najlepsze
- Trza tłumaczyć każdą kartę podczas meczu, bo 99 na 100 ludzi nic nie rozumie

---

Co do samych kart:

Set DP nie ma żadnej wartości dla graczy poza Dusknoirem, Infernapem LvX, Shiftry'm, Magnezone'm i tssami: PlusPower, Pokedex Handy910is, Warp Point oraz Speed Stadium. Reszta jest co najmniej przeciętna, jeśli nie słaba.

Ponadto DP wyszło z modified.

[Obrazek: sig.php]

Ten kolor oznacza, że wtryniłem Ci się w posta
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Legends, PokeMan
15.01.2011, 16:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2011 16:11 przez Lordofdragonss.)
*
(15.01.2011 12:47)Cynd Ninja napisał(a):  I tu się w całości z Tobą zgadzam. IMO japońskie to jedyne słuszne Smile
+ Wszyscy rozumieją tekst
- Amerykanie to idioci

Własnie chodzi o to, że młodsi nie rozumieją/nie chce im się tłumaczyć. Pełna polska wersja przyciagnęła by o wiele więcej graczy.
"Nasze Polskie" jest lepsze! Wystarczy jeden rzut oka na kartę i wszystko staje się jasne. Nie trzeba błądzić po słownikach i takie tam.

Klikając na Pokemona wspierasz akcję Podaruj Pokom słońce!
[Obrazek: s.png]
Odpisz
15.01.2011, 18:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2011 18:18 przez Cynd Ninja.)
*
(15.01.2011 16:09)Lordofdragonss napisał(a):  Własnie chodzi o to, że młodsi nie rozumieją/nie chce im się tłumaczyć.

Dlatego angielski jest w szkołach... PTCG jest 10+ więc tak podstawowe słownictwo powinni mieć opanowane.

(15.01.2011 16:09)Lordofdragonss napisał(a):  Pełna polska wersja przyciagnęła by o wiele więcej graczy.

Pytanie jakiej jakości graczy. Jak na OTP miałoby przyjść 100 10-latków, z których dajmy na to choćby 20 było z marginesu i np. oszukiwało albo kradło karty to ja wolę, żeby ograniczenie do osób inteligentnych było, choćby dzięki językowi angielskiemu.

Ci, co choć raz byli na turnieju PTCG zrozumieją, reszta nie musi.

(15.01.2011 16:09)Lordofdragonss napisał(a):  "Nasze Polskie" jest lepsze! Wystarczy jeden rzut oka na kartę i wszystko staje się jasne. Nie trzeba błądzić po słownikach i takie tam.

95% kart wykorzystuje jedno i to samo słownictwo, a teksty typu "Remove 1 damage couter from..."; "Does 10 damage to..."; "Flip a coin. If heads, this attack..."; "Switch ... with ..."; "Does X Damage plus X more damage for..."; "The Defending Pokemon is now..."; "Remove 2 damage counters from.." czy "Search your deck/discard pile for..." są zrozumiałe po kilku grach nawet przy bardzo słabej znajomości angielskiego.

---

Ponadto należy wspomnieć, że polscy tłumacze też się nie popisali. Czy tylko ja zauważyłem jak żałośnie przetłumaczony jest tekst Plus Power'a?

[Obrazek: sig.php]

Ten kolor oznacza, że wtryniłem Ci się w posta
Odpisz
15.01.2011, 20:03
*
Cytat:Czy tylko ja zauważyłem jak żałośnie przetłumaczony jest tekst Plus Power'a?

Cytat or didn't happen, nie wszyscy znają na pamięć wszystkie polskie karty ;-)

Poza tym, że tłumaczenie ma wiele faili to fakt, ale obiektywnie rzecz biorąc nie musi - o ile wiem - przeszkadzać to w grze. Choćby "Rysa"...

update 16.02.12

Odpisz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Pokemon Valhalla | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS