|
Polacy nie gęsi... Nazwy poków PL
|
|
22.12.2010, 23:17
|
||||
|
||||
|
Polacy nie gęsi... Nazwy poków PL
Tak sobie pomyślałem: skoro tyle krajów ma swoje własne nazwy poków, to czemu my nie możemy?
Proponuję więc taką słowną zabawę dla urzytkowników tego forum - stwórzmy własne nieoficjalne nazwy pokemonów po polsku! Uwarza się że polski język nie jest zbyt plastyczny, a to nie prawda, wystarczy trochę pokombinować. Zabawa ta ma więc nie tylko łączyć userów w spólnym przedsięwzięciu, ale także promowanie i próba docenienia języka oczystego, sentencja Reja jest tu więc jak najbardziej na miejscu : "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają." UWAGI TECHNICZNE Myślę że będzie to przebiegać tak: najpierw powrzucamy swoje propozycje, a następnie wybierzemy najlepszą w drodze głosowania trzeba podać nazwę poka (po japońsku lub angielsku) następnie naszą propozycję i uzasadnienie, np. Tentacruel - Kałamaken - kałamarnica+macka+ kraken jednak jako że jest od groma poków, to najpierw skupny się na starterach moje propozycje : Bulbasaur - Bulwazaur (bulwa + dinozaur, jakoże po polsku nie ma czegoś takiego jak bulba ) Charmander - Żarmander (żar + salamandra- choć to płaz to ma dużo wspólnego z ogniem, a poza tym bardzo gada przypomina) Squirlte - Bombl - (bomba + bąbel , miałem na uwadze fakt że zarówno Wartortle jak i Blastoise mają w nazwach odniesienia do wojny itp.) Chikorita - Cykori (od cykorii ) Cyndaquil - Cynakil (to tylko spolszczenie ang. nazwy bo nie mam innego pomysłu ) Totodile - Totodyl (j.w.) Lagdyl (laguna + krokodyl) Wododyl (woda + krokodyl) Treeko - Ge-Eko/ Geko/ Geeko (gekon + eko - człon ogólnie mówiąc związany z naturą) Torchic - Kokogi - (koko - onomatopeja dźwięku wydawanego przez kury + ogień) Mudkip - Błotkip ( błoto + ang. końcówka) Tertwig - nie mam pomsłu, moze Wy jakiś macie? Chimchar - Flarpans (flara + szympans) Piplup - Pinlap/ Pippin (pingwin ) Snivy - tu mam problem, może Sykli ? ( syk + liść) albo Zalian (zaskroniec+liana) albo Sykro (syk+zaskroniec) Tepig - Chrumpoch/ Chrumpo (chrum + pochodnia ) Chrink (chrum + świnka) Oshawott - najprościej byłoby Wodra (woda + wydra) choć nie brzmi to najlepiej , może Wydwod ? (wydra + woda) Muszod (muszla + woda) no to dawajcie swoje propozycje , pozdro |
||||
|
|
23.12.2010, 8:54
|
||||
|
||||
|
RE: Polacy nie gęsi... Nazwy poków PL
Dla mnie nazwy polskie były, są i będą totalną bzdurą. Zobacz na takiego Tentacruela. Kałamaken? Nigdy w życiu go tak nie nazwę.
Ale i tak podam przykład - Pikachu - Mytro (mysz + electro). Nie brzmi to najlepiej. Chyba złamałem język, ktoś pomoże? http://www.drakon.ixan.net |
||||
|
23.12.2010, 10:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 10:13 przez Opticum.)
|
||||
|
||||
|
Co to robi w B/W? :O
Bawcie się... w to... coś. Ja tylko moderuję :-) Piplup - Pingwolód? :x Cytat:Legends wykonaj lepszy layout, bo o kodowanie Cię nie proszę, ale Twój Source of Life wcale lepszy od Mpoke nie był, więc nie wiem po co ich krytykujesz. Grafika jest na wysokim poziomie, jeśli chodzi o PPS. Może nawet i ogólnie o scenę pokemon na świecie Inaka napisała : Cytat:No wiesz... Szczecinianie mają specyficzne poczucie humoru i charaktery xD Spider-Pig, Spider-Pig, lata i fruwa tu i tam, Spider-Pig, Spider-Pig, aaach twój przyjazny Spider-Pig! |
||||
|
23.12.2010, 10:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 10:42 przez lukaszkond.)
|
||||
|
||||
|
Eh, kiedyś było takie coś na Revivalu, Tu macie pochodzenie nazw pokemonów dla ułatwienia tłumaczenia (chociaż sądzę że temat zostanie wkrótce zamknięty za offtop).
@2 down, tfu, chodziło mi o offtop Platinum: 3309 9361 5983 Soul Silver:3782 3580 1710 Pearl: 2107 7548 6279 Black: 1807 2302 5128 White: 1635 6393 7529 |
||||
|
23.12.2010, 10:25
|
||||
|
||||
Cytat:urzytkowników Cytat:Uwarza sięPolska język, trudna język Cytat:Dla mnie nazwy polskie były, są i będą totalną bzdurą. Zobacz na takiego Tentacruela. Kałamaken? Nigdy w życiu go tak nie nazwę.Myślę na odwrót. Im więcej po polsku w polskiej wersji, tym lepiej. Oczywiście, że teraz nikt nie będzie zmieniał, ale gdyby w dubbingu I serii znalazł się ktoś kreatywny i ładnie polskie nazwy wymyślił (nie przetłumaczył) nie obraziłbym się. Mój pomysł: Cacturne - Straktus (Strach + kaktus) |
||||
|
|
23.12.2010, 10:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 10:35 przez rubin.)
|
||||
|
||||
Rentora napisał(a):Uwarza się że polski język nie jest zbyt plastyczny, a to nie prawda, wystarczy trochę pokombinować. Nie tyle mało plastyczny, co straszliwie rozwlekły. Ma to swój urok, ale w szybkim, nowoczesnym świecie jakim żyjemy się po prostu nie sprawdza. Widać to nawet w zwykłej, codziennej konwersacji, gdzie ludzie zamiast powiedzieć "przepraszam" wolą rzucić "sory"... bo prościej i krócej. Dlaczego to jest problem? Bo jak wiemy imię Pokemona może składać się maksymalnie z 10 liter. Zgodzę się jednak, że odrobina kreatywności faktycznie może temu zaradzić. Garchomp napisał(a):Dla mnie nazwy polskie były, są i będą totalną bzdurą. Zobacz na takiego Tentacruela. Kałamaken? Nigdy w życiu go tak nie nazwę. Nie zgodzę się. Pokemon to w pierwszej kolejności gra / bajka / w/e dla dzieci, dla których angielskie nazwy to nic nie znaczący bełkot (z paroma wyjątkami). Polskie imiona łatwiej [im] nauczyć się i zapamiętać, a w bonusie dzieci mają frajdę próbując rozszyfrować co one znaczą. Mi Kałamaken akurat bardzo się spodobał, ale są gusta i guściki ![]() Garchomp napisał(a):Ale i tak podam przykład - Pikachu - Mytro (mysz + electro). Nie brzmi to najlepiej. Pikachu i tak nie ma szans na zmianę nazwy, to takie ponadnarodowe imię. --- Ja w wymyślaniu nazw niestety nie przoduje, ale pamiętam że jak byłam mała lubiłam nazywać Charizarda "Palizard" xD Idąc tym tropem: Charmander - Palimander Charmeleon - Palimeleon It just got real. Jak wymyślę coś innego to odpiszę ![]() edit: Cytat:chociaż sądzę że temat zostanie wkrótce zamknięty za spam Nie widzę tu żadnego spamu. Lepsze takie coś niż kolejna idiotyczna ankieta "JAKOM LEGĘDE LÓBICIE??" ![]() Sklep---Jak wytresować Poka---RNG IV Generacji---RNG V Generacji---Słowniczek---VGC 2011/Autumn Friendly
Cytat:Never argue with an idiot. They drag you down to their own level and then beat you with experience. |
||||
|
23.12.2010, 11:56
|
||||
|
||||
|
Gdyby polskie nazwy zrobiliby 10 lat temu, gdy wyszły pokemony W Polsce to dzisiaj zamiast np. Snorlax pisalibyśmy lub mówilibyśmy np . Grubojad (gruby i żarcie, jadło)
Jeśli założyciel tematu chcę pisać polskie nazwy poków to niech się sam nauczy polskiego ^^. |
||||
|
|
23.12.2010, 12:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 12:24 przez Rentora.)
|
||||
|
||||
(23.12.2010 8:54)Garchomp napisał(a): Dla mnie nazwy polskie były, są i będą totalną bzdurą. Zobacz na takiego Tentacruela. Kałamaken? Nigdy w życiu go tak nie nazwę. Dlaczego bzdurą? Może nie nazwiesz go tak bo zostałeś przyzwyczajony do angielskiej nazwy od małego? Może zaproponuj lepszą nazwę? Dlaczego inne narody mogą się pochwalić kreatywnością tłumaczy i fajnymi nazwami, a my jak zwykle mamy opierać się na zachodzie? (23.12.2010 8:54)Garchomp napisał(a): Ale i tak podam przykład - Pikachu - Mytro (mysz + electro). Nie brzmi to najlepiej. Chyba złamałem język, ktoś pomoże? Rzeczywiście słabe, i na tym polega zabawa by postarać się wymyślić coś co fajnie brzmi i nie łamie języka. Poza tym rubin ma rację że Pikachu to pok który chyba w każdym języku nazywa się Pikachu, i ta nazwa tak zakorzeniła się w umysłach ludzi, że próby nazwania go inaczej były by wręcz profanacją (23.12.2010 8:54)rubin napisał(a): Ja w wymyślaniu nazw niestety nie przoduje, ale pamiętam że jak byłam mała lubiłam nazywać Charizarda "Palizard" xD Idąc tym tropem: fajne, podobają mi się ; ) (23.12.2010 8:54)Opticum napisał(a): Co to robi w B/W? :O bo jest to odpowiedź na pojawiające się teraz tłumaczenia poków 5 generacji w różnych językach, głównym zadaniem tej zabawy jest wymyślenie fajnych nazw dla starterów, w tym też tych z piątej generacji (23.12.2010 8:54)Bitterboy napisał(a): Jeśli założyciel tematu chcę pisać polskie nazwy poków to niech się sam nauczy polskiego ^^. O kurde aleś mądry, i jeszcze ta idiotyczna minka na koniec, nie wiem po co te uszczypliwości od razu eh.. (23.12.2010 8:54)axel napisał(a): Polska język, trudna językoj trudna trudna, widzę że na tym forum to sami profesorowie języka polskiego siedzą, teraz pisząc tu cokolwiek czuję się jak w podstawówce na dyktandzie, ale wytykanie mi będów nie jest w temacie, więc może zajmijcie się czym innym mam więc propozycję: może wróćmy do tematu i niech zaglądają tu osoby które naprawdę chcą coś wymyślić a nie tylko sobie pokpić (23.12.2010 8:54)axel napisał(a): Mój pomysł: fajne, może spróbuj wymyślić jakąś nazwę dla starterów ? |
||||
|
23.12.2010, 12:25
|
||||
|
||||
|
Tak, po prostu jestem przyzwyczajony do nazw angielskich, wyjątek ma tylko piąta gena, gdzie wolę jednak japońskie. Np. taki Tentacruel. Ta nazwa bardzo pasuje. Pikachu - rzeczywiście, jest to międzynarodowa nazwa, ale to był tylko przykład.
Wartortle - Wąbel (Waleczny + Bąbel) Do Blastoisa nie mam pomysłu. Tak, my jesteśmy poloniści (nie, nie chodzi o Polonię Warszawę)... http://www.drakon.ixan.net |
||||
|
23.12.2010, 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 12:51 przez axel.)
|
||||
|
||||
|
Może, by w pierwszym poście pisać, co już mamy.
Bayleef - Likoria (Liść+cykoria) Meganium - Kwiatozaur po prostu Cacnea - Igłoktus (Igła+kaktus) Blastoise - Wodaran (Woda+taran) Treecko - Drzekon (Drzewo+gekon) |
||||
|
23.12.2010, 12:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 13:10 przez Rentora.)
|
||||
|
||||
(23.12.2010 12:25)Garchomp napisał(a): Tak, po prostu jestem przyzwyczajony do nazw angielskich, wyjątek ma tylko piąta gena, gdzie wolę jednak japońskie. Np. taki Tentacruel. Ta nazwa bardzo pasuje. Pikachu - rzeczywiście, jest to międzynarodowa nazwa, ale to był tylko przykład. idąc tym tropem może Wojbl ? ( wojownik+ bąbel) Do Blastoisa nie mam pomysłu. (23.12.2010 12:25)Garchomp napisał(a): Tak, my jesteśmy poloniści (nie, nie chodzi o Polonię Warszawę)...fajnie, Mijumaru - Wodamu ( woda + muszla) (23.12.2010 12:25)Garchomp napisał(a): Do Blastoisa nie mam pomysłu. skoro blast to działo to może coś z armatą? Armatos/Armatois / Armabl (armata+ bąbel) Armatam (armata + tama) Armatajf (armata+ tajfun) Tamatos ( tama + Tanatos - bóg śmierci , gdyż Blastoise jest bardzo silny a śmierć towarzyszy wojnie, choć to już chyba nadinterpretacja, ) Armataran (armata + taran) Armatar (armata+ tarcza - nawiązanie do skorupy) Armaczołg (armata + czołg) (23.12.2010 12:38)axel napisał(a): Może, by w pierwszym poście pisać, co już mamy. może nawrzucajmy najpierw nasze propozycje a potem to zsumujemy i wybierzemy po jednej? Likoria myślę że bardzo fajnie brzmi, ale Kwiatozaur jakoś za prosto i końcówka "zaur" kojarzy się za bardzo z bulbazaurami itp. Koranium (cykoria + geranium -pelargonie o pachnących liściach - myśle że pasuje biorąc pod uwagę że te poki urzywają zapachowych ataków ) Torterra - Geotona ( przedrostek geo plus tona ) Empoleon - Pinperator ( pingwin + imperator) Infernape - Flarperno/ Szymperno (flara/ szympans + inferno ) Żeby to trochę usystematyzować to wrzucajcie swoje propozycje dotyczące tylko sterterów 5 generacji, a potem zajmiemy się innymi pokami |
||||
|
23.12.2010, 13:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 13:46 przez axel.)
|
||||
|
||||
Cytat:KoraniumTo zdecydowanie lepsza nazwa. Cytat:może nawrzucajmy najpierw nasze propozycje a potem to zsumujemy i wybierzemy po jednej?A może lećmy wg numeracji? Cytat:GeotonaMoże Geonent (Geo+kontynet) Cytat:PinperatorOK. Cytat:Flarperno/ SzympernoSzymperno brzmi lepiej Oshawott - Wodra (Woda+wydra) Tepig - Wapło (Warchlak+ciepło) Snivy - Pnija? (Pnącze+żmija, ale nie zbyt mi się podoba) |
||||
|
23.12.2010, 15:05
|
||||
|
||||
|
Snivy - Mariguana... dobra, zły żart. Snoblec? (snobistyczny + padalec)
Tepig - Gorwik (Gorący + kwik xP) Oshawott - Mormidra - (morska + miła + wydra) ![]() Sklep---Jak wytresować Poka---RNG IV Generacji---RNG V Generacji---Słowniczek---VGC 2011/Autumn Friendly
Cytat:Never argue with an idiot. They drag you down to their own level and then beat you with experience. |
||||
|
23.12.2010, 17:50
|
||||
|
||||
(23.12.2010 12:11)Rentora napisał(a):(23.12.2010 8:54)Bitterboy napisał(a): Jeśli założyciel tematu chcę pisać polskie nazwy poków to niech się sam nauczy polskiego ^^. Piszesz o próbie docenienie języka ojczystego a sam nie potrafisz poświęcić chwili, żeby wrzucić do Worda, albo zainstalować słownik w przeglądarce i sprawdzić błędy. Twój pierwszy post wygląda dlatego jak jakaś kpina z języka polskiego. (23.12.2010 13:44)axel napisał(a):Cytat:KoraniumTo zdecydowanie lepsza nazwa. Brzmi jak pochodna słowa koran...
|
||||
|
24.12.2010, 17:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.12.2010 17:16 przez Rentora.)
|
||||
|
||||
(23.12.2010 17:50)Sousuke napisał(a):(23.12.2010 12:11)Rentora napisał(a):(23.12.2010 8:54)Bitterboy napisał(a): Jeśli założyciel tematu chcę pisać polskie nazwy poków to niech się sam nauczy polskiego ^^. Hah, grubo przesadzone słowa. Za to przy innych postach poświęciłem więcej chwil wiedząc jak bardzo sfrustrowani są niektórzy użytkownicy tego forum , doceń to , poza tym takie uwagi nic do tematu nie wnoszą więc nie wiem po co to pisać, to nie forum poświęcone ortografii typu "zdaj maturę na 100% z języka polskiego" .. A sam język na ortografii się nie kończy. (23.12.2010 17:50)Sousuke napisał(a):(23.12.2010 13:44)axel napisał(a):Cytat:KoraniumTo zdecydowanie lepsza nazwa. Ale nią nie jest (23.12.2010 15:05)rubin napisał(a): Snivy - Mariguana... dobra, zły żart. Snoblec? (snobistyczny + padalec) Mormidra - mi się bardzo podoba : ) Ale Snoblec chyba nie oddaje do końca wdzięku jaki ma ten pok Wrzucajcie jeszcze propozycje przez święta, a po nich postaram się zrobić z nimi porządek |
||||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
Theme Designed by: Techedze
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
Theme Designed by: Techedze

![[Obrazek: mudkipsx.png]](http://img7.imageshack.us/img7/1646/mudkipsx.png)
![[Obrazek: m9ami.png]](http://i.imgur.com/m9ami.png)