StronaForumPokedex

Nowy moderator globalny i prefiksy wątków

Ankieta: Jak mają wyglądać przyszłe turnieje?
Ankieta jest zamknięta.
Zostajemy w 4 generacji 58.82% 10 58.82%
Flat Battle 5.88% 1 5.88%
Free Rules (na wcześniej ustalonym levelu) 35.29% 6 35.29%
Razem 17 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przyszłość turniejów Valhalli
16.03.2011, 10:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 10:29 przez rubin.)
*
Przyszłość turniejów Valhalli
Nowa generacja przyniosła ze sobą sporo niespodzianek, niestety dla nas - graczy Wi-Fi, są one w większości negatywne. O ile nie leżeliście w śpiączce w ciągu ostatnich 2 tygodni, wiecie że jedynymi (powtórzę - jedynymi) modułami gry przez Wi-Fi są obecnie:

- Free Rules
- Flat Battle

O nich rozpiszę się nieco dłużej za chwilę, ale nietrudno zauważyć czego na tej liście brakuje - lv.50 i lv.100, czyli walk z autopoziomowaniem. Implikacje tego są... no, po prostu tragiczne. To nad czym pracowała przez cały swój okres 4 generacja zostało zniszczone jednym, nieodpowiedzialnym i kompletnie niezrozumiałym posunięciem Game Freaku. Przykre.

No ale nie po to utworzyłam ten temat byśmy teraz mogli popełnić zbiorowe harakiri. Trzeba wziąć się w garść i pomyśleć - jak mają wyglądać przyszłe turnieje? Po namowie doszliśmy z Gonzo do konsensusu, że najlepiej będzie jeśli zadecydują sami zainteresowani. Znaczy się, wy.

Macie do wyboru 3 opcje:

1) Zostajemy w 4 generacji - nic dodać nic ująć. Możliwe iż będziemy jakoś urozmaicać turnieje grając w innych tierach albo stosując jakieś niestandardowe zasady.

2) Gramy we Flat Battle - "Flat Battle" to próba Nintendo na wytworzenie zbalansowanego środowiska gry. Jeśli ktoś grał w Random PBR wie mniej więcej jak to wygląda. Zasady są następujące:

- Pokemony powyżej 50 levela są na czas walki sprowadzane do tego poziomu. Pokemony poniżej 50 utrzymują swój level.
- Gra odbywa się w następujących formatach (bez możliwości zmiany):
  • Single 3 vs 3 (wybierasz 3 z 6)
  • Double 4 vs 4 (wybierasz 4 z 6)
  • Triple 6 vs 6 (używasz całego składu)
  • Walki Rotacyjne. Jest to pewna wariacja Triplów, czyli ponownie 6 vs 6.
  • Walki z włączonym Wonder Launcherem.
Uwaga: przy Singlach 3 vs 3 będziemy stosować zasadę "Best of 3" - ten kto pierwszy wygra dwie walki z trzech wygrywa rundę.

- zbanowane są następujące Pokemony:
  • Mewtwo
  • Mew
  • Lugia
  • Ho-oh
  • Celebi
  • Kyogre
  • Groudon
  • Rayquaza
  • Jirachi
  • Deoxys (wszystkie formy)
  • Dialga
  • Palkia
  • Giratina
  • Shaymin (wszystkie formy)
  • Darkrai
  • Manaphy
  • Phione
  • Arceus
  • Victini
  • Zekrom
  • Reshiram
  • Kyurem
  • Meloetta (wszystkie formy)
  • Keldeo
  • Genosect
- Species Clause - zakaz używania 2 lub więcej identycznych Pokemonów w drużynie
- Item Clause - zakaz używania 2 lub więcej identycznych przedmiotów w drużynie
- "Team Preview" - gracze pokazują swoje rostery tuż przed walką. Cóż, my byliśmy pierwsi Wink

3) Gramy w Free Rules na wcześniej ustalonym poziomie (np. 60) - Jak sama nazwa wskazuje, Free Rules to opcja bez żadnych ograniczeń... także levelowych, więc niestety konieczny będzie samodzielny trening stworków. Innym problemem jest też fakt, że w zależności od tego jaki level obierzemy, niektóre Pokemony mogą mieć mniej lub bardziej ograniczone movesety. Wielką zaletą tego rozwiązania jest natomiast to, że możemy grać w tradycyjne 6 vs 6 Single bez nie martwienia się o arbitralne zasady narzucone przez Nintendo (lol Phione ban).

Ankieta jest publiczna. Głosować mogą wyłącznie osoby, które brały udział w poprzednich turniejach. Głosujący z poza tej grupy muszą napisać w wątku, że są zainteresowani wzięciem udziału w przyszłych turniejach, w przeciwnym razie ich głos nie zostanie zliczony.

Anyway, mając już oficjalny bełkot za sobą, głosuję na opcję drugą.

[Obrazek: mudkipsx.png]

Cytat:Never argue with an idiot. They drag you down to their own level and then beat you with experience.
 Cherish Balle podarowali: Gonzo, tezik, lukaszkond
16.03.2011, 10:48
*
RE: Przyszłość turniejów Valhalli
Jak dla mnie to, co wymyśliło Bzdetendo odnośnie walk jest po prostu śmieszne. Dopiero od niedawna zacząłem się wgryzać w walki z innymi graczami i od razu taki cios w plecy. Ja osobiście zostałbym przy 4 generacji z prostego powodu - trochę czasu minie zanim kupie sobie oryginalną grę z V generacji a nie chciałbym zostać w tyle jeśli chodzi o turnieje. Mam cichą nadzieję, że przy wyjściu wersji szarej (?) poprawią te śmieszne zasady. Jeśli nie to trudno, zobaczymy jak zagłosuje większość. Tak czy siak mój głos wędruje na pozostanie w 4 generacji.

Steel is strongest, so say we all!

[Obrazek: o.png][Obrazek: o.png][Obrazek: o.png][Obrazek: o.png]
[Obrazek: o.png]
16.03.2011, 12:04
*
Ogólnie byłabym za zostaniem narazie w IV Generacji, między innymi też z powodu wolnego tempa grania.
Z drugiej strony ci nie posiadający jeszcze B/W są na straconej pozycji jeśli miałoby dojść do turnieju. No i problemy z dostaniem pupili przez nowy "Pal Park".
Znając życie i tak większość treningu lub przynajmniej breed będzie odbywał się w grach starszej generacji, jak to znajoma lamentowała nad usinięciem TM'a Stealth Rock z listy.

I szkoda usunięcia tych fajnych przedziałów, chociaż jestem dopiero początkująca na pvp.

Brzozan:
Tak czy siak, musiałyś przenieść WSZYSTKO z B/W do "szarych", bo te gry raczej nie dostaną aktualizacji przez internet.

Friend Code: 3825-3706-0867 (Heart Gold)
Gadu Gadu: 4217391
UWAGA! Mam nie najnowsze gg więc pisać kto się odzywa, bo nowe numery pokazują mi się jako konferencja!
16.03.2011, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 13:15 przez Enygma.)
*
Porobiło się okropnie w naszym światku, okropnie. Z głosowaniem mam spory problem bo kazda opcja ma swoje wady.

-Pozostanie w 4 generacji ? Dla mnie bomba Big Grin Mogę na to zagłoswac z czystym sumieniem, ale to było by zbyt samolubne. Bo zdaję sobie sprawe z tego że wiele osób wyjdzie z założenia że po to jest nowa generacja ze by w nia grać.

-Flat Battle ? Eee nie podoba mi się. O ile Single 3-3 jest jak najbardziej OK, choć w żadnym wypadku nie można go zestawić z full battle 6-6 bo jest jedynie "kikutem", namiastką. Jest w tym specyficzny urok ale narzuca to inne podejście w konstrukcji i doboru teamu. Nie ukrywajmy- jest tu większa losowość. Może być jako dodtkowy tryb, egzotyczna ciekawostka, ale to tyle. Pozostałe opcje tego trybu to już combo alpejskie, za wiele komplikacji.

-Free rules- Tylko ten tryb pozwala nam grać tak jak do tej pory. Tzn zasady wcześniej, sami, a nie gra nam je ustala. Wymaga jednak solidnego zaplecza czasowego na przygotowanie poków i dobicia danego lvlu np 70, ale jak wspomniała Rubin, będa poki stratne podczas takiej gry bo moga uczyć się ataków na wyższych lvlach. A masterować poki do 100 poziomu to jednak nie jest specjalnie pasjonujace zajęcie.

Cóż. Jako że rozgrywka wifi 5 geny mi nie odpowiada i ze już wcześniej deklarowałem pozostanie w 4 był bym skłonny do opcji nr 1. Nic jednak nie jest wieczne. Więc wybieram opcje numer 3. Zawsze jeszcze możemy zagrać na Symulatorze. Wiem ze to bez klimatu i bez aspektu przygotowania teamu ale to JEDYNE wygodne wyjście. Do czasu aż nie będziemy mieli gotowych wylevelowanych teamów pozostaje nam gra w 4 gene albo na Pokemon Online.

Zatem zagłosowałem w ankiecie na opcje numer 3. Ale pomimo istnienia 5 geny sam mam zamiar grać w 4. Te generacje nie muszą być alternatywą. Mogą spokojnie koegzystować. Dlatego jestem za usunięciem opcji numer 1 a dodania tam opcji symulatora który jest tymczasowym rozwiązaniem, czy komuś sie to podoba czy nie. Bo jeśli chcemy normalnej, nie udziwnionej gry to albo gramy na nim albo wcale.

FC White: 0776 6369 7537
GG 1907933

[Obrazek: beratheon_rnwwnxe.jpg]
 Cherish Balle podarowali: Gonzo, Pawciooo, Arinald
16.03.2011, 12:47
*
Dzięki rubin, że zrobiłaś to za mnie, przepraszam i dziękuję Smile

(16.03.2011 12:11)Enygma napisał(a):  Zatem zagłosowałem w ankiecie na opcje numer 3. Ale pomimo istnienia 5 geny sam mam zamiar grać w 4. Te generacje nie muszą być alternatywą. Mogą spokojnie koegzystować. Dlatego jestem za usunięciem opcji numer 1 a dodania tam opcji symulatora który jest tymczasowym rozwiązaniem, czy komuś sie to podoba czy nie. Bo jeśli chcemy normalnej, nie udziwnionej gry to albo gramy na nim albo wcale.

Taki był mój pierwotny plan i jest nadal. Najogólniej chciałbym zaczekać jeszcze z turniejami z V generacji na kilka miesięcy, aż Smogon ustali swoje nowe tiery i jednocześnie zapewni to czas na wymasterowanie poków na określony poziom.

Moje propozycje rozwiązań:
  1. Oczywiście tryb free, level dość wysoki, ale nie tak trudny do osiagnięcia - 80 (na lidze najwyższy to 77), poza tym, większą przyjemność masz, gdy coś, co robiłeś/aś długo działa. Nagroda za trud i poświęcony czas.
  2. Czekamy na Smogon i jakieś oficjalne tiery, bo co z tego, że ktoś zrobi sobie świetnie zbalansowany team, kiedy inna osoba zmiażdży go "turbo-kosami" o łącznych base statach 800 każdy pok? (wiem, przegiąłem, ale łapiecie co i jak? Smile )
  3. Więcej ankiet typu: "ok, czas na turniej - gramy IV czy V i w jakim trybie?" Tu jednak może być problem, bo do tej pory graliśmy jak nam się podobało, jeśli będą ankiety, to np. część osób, którzy wolą A nie będą grać B, kiedy to B zostało przegłosowane. Zrobi się podział, a przecież walki i turnieje mają nas łączyć, nie? Smile

16.03.2011, 13:46
*
zagłosowałem na zostanie przy IV generacji, bo się mocno przyzwyczaiłem do starych zasad, lecz nie można zostawać w tyle, i trzeba będzie się przyzwyczaić do nowości. Problemem będzie też np.: przesyłanie poków z IV geny, bo nie wszyscy maja 2 DS'y.

oczywiście jedynym dobrym rozwiązaniem jest Free Rules z ustalonym levelem. Na tiery rzeczywiście trzeba będzie poczekać jak to Gonzo powiedział, bo bedzie zamieszanie. akceptuje też opcję emulatora, ponieważ ułatwiło by mi to bardzo ( Muszę konfigurować Ruter)
16.03.2011, 14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 14:10 przez tezik.)
*
Preferowałbym pozostanie przy 4 gen. przynajmniej narazie dopóki nie pojawią się tiery na smogonie... Pozatym proponowałbym rozpowszechnienie RNG w 4 gen. aby podnieść poziom rozgrywki, bo jak wiemy nie każdy kto startuje w turnieju jest z tym obeznany. Cóż może to nie jest zbytnio do tematu ale może udostępnimy na forum jakieś publikacje ( poradniki itp.) dzięki który każdy będzie mógł sobie spokojnie ogarnąć RNG.

A co do 5 gen. to oczywiście wielkim plusem są POKEMONY które są poprostu genialne ale czy nie lepiej poczekać na tiery itp?

[Obrazek: 20110103pokemonlogo.jpg]

Posiadam dużo "ITEMÓW" i "TM" z D/P/PT/SS/HG Wink Jeśli czegoś potrzebujesz pisz na gg: 10031198,chętnie się wymienie Wink

Moje FC:
[Diamond] : 3696-9676-1334 [NEW]
[Platinum] : w drodze>21.03.11r.
[Heart Gold] : 3439-2209-7284
[White] : 4770-7086-0419
16.03.2011, 14:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 15:02 przez ash410.)
*
Ja chcę brać udział w przyszłych turniejach. Zagłosuję na opcję pierwszą. Dużo na forum czytałem o turniejach, widziałem dużo walk nie tylko na youtube, ale także w platinum w global trade center (w Jubilife). Przyzwyczaiłem się do tego.

Co do piątej geny, tak jak wcześniej mówiono poczekajmy na tiery.

[Obrazek: b.png] [Obrazek: b.png] [Obrazek: b.png] [Obrazek: b.png]
Jedno klknięcie, jedna ratująca level szczepionka.

Katekyo Hitman Reborn Forum
16.03.2011, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 18:02 przez rubin.)
*
Enygma poruszył dobrą kwestię - można by organizować turnieje i w tej, i w tej genie, choć ja bym wolała skupić się na 5tce (z okazjonalnymi wystąpieniami w 4ce).

Kolejne dobre spostrzeżenie to to, że tak na dobrą sprawę nikt z nas nie ma jeszcze gotowego składu. Niektórzy nawet nie zdążyli jeszcze przejść całej gry, mimo iż grają w nią prawie 2 tygodnie (ekhem, ekhem xD). Tak więc na pierwszy turniej 5 geny prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze długo poczekać.

A tiery do B/W budowane są już od japońskiej premiery FYI. Tutaj jest aktualna lista. Dziś jednak kończy się 3 runda Suspect Testingu, więc istnieje spore prawdopodobieństwo że coś pójdzie pod nożyk. (Garchomp plox)

Cytat:Never argue with an idiot. They drag you down to their own level and then beat you with experience.
18.03.2011, 22:40
*
Nie rozegram ani jednej walki w tak z*******m systemie. Zostaję przy 4-tej genie. W 5-tą będę grał tylko na PO, chciałbym, aby przyszłościowe turnieje piątogeneracyjne tam się też odbyły. Dało by to możliwości ludziom, którzy mają pomysł na świetną strategię, a nie mają DSa, czy też nie umieją RNGować sobie poków.

(16.03.2011 14:07)tezik napisał(a):  Preferowałbym pozostanie przy 4 gen. przynajmniej narazie dopóki nie pojawią się tiery na Cóż może to nie jest zbytnio do tematu ale może udostępnimy na forum jakieś publikacje ( poradniki itp.) dzięki który każdy będzie mógł sobie spokojnie ogarnąć RNG.
Spokojnie, poradnik jest skończony w ~40 % Wink

PS
Po tym co przeczytałem o walkach i RNG wychodzi na to, iż kupię B/W tylko i wyłącznie dla fabuły.

Platinum: 3309 9361 5983
Soul Silver:3782 3580 1710
Pearl: 2107 7548 6279
Black: 1807 2302 5128
White: 1635 6393 7529
19.03.2011, 14:49
*
Okej, chyba wszyscy co chcieli oddać głos to to zrobili Smile A więc mamy tak:

4 Generacja - ok. 67% głosów
Flat Battle - ok. 8%
Free Rules - 25%

Głosy nieważne: Zgredek, piskorek321, Tail, jonaszek, Mati11. Przeczytajcie zasady to się dowiecie dlaczego.

Czyli na razie zostajemy w 4 genie. Dziękuje wszystkim za udział Smile Pierwszych informacji odnośnie nowego turnieju spodziewajcie się już niedługo. Zamykam.

Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Pokemon Valhalla | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS