StronaForumPokedex

Nowy moderator globalny i prefiksy wątków

Ankieta: Remake czy oryginał?
G/S/C
HG/SS
Nie mam zdania / lubię oba
[Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Remake czy oryginał - co wolicie?
3.03.2011, 16:58
*
Remake czy oryginał - co wolicie?
Jak w temacie. W które z nich grało wam się lepiej i dlaczego?

Pewnie dostane za to mnóstwo batów od lokalnych fanbojów 2 generacji, ale w remake'i grało mi się znacznie przyjemniej niż oryginalne G/S/C. W końcu Johto przestało być pustym zadupiem z niewielką ilością rzeczy do robienia - doszły BF, Pokethlon, Safari Zone, poszerzeniu uległo też wiele lokacji (zwłaszcza Kanto). Do tego dochodzi łączność Wi-Fi z graczami z całego świata, lepszy interface (Boxy!) oraz ogólnie więcej Pokemonów do zdobycia, że tylko o legendach wspomnę. Podrasowaną grafikę traktuję raczej jako bonus, ale sami przyznacie że animacje Ho-oha i Lugii robią wrażenie Smile

Jedyną rzeczą która mi się nie podobała był soundtrack, który moim zdaniem nie dorównuje temu z oryginałów.

Tak więc głos na HG/SS.

[Obrazek: mudkipsx.png]

Cytat:Never argue with an idiot. They drag you down to their own level and then beat you with experience.
Odpisz
3.03.2011, 17:03
*
RE: Remake czy oryginał - co wolicie?
absolutnie popieram. W G/S/C Całego nigdy nie przeszedłem, (zawsze w połowie sie zacinałem Tongue )
No i BF tutaj rządzi
Odpisz
3.03.2011, 22:14
*
Ja w sumie lubię obie wersje. Soundtrack sie da zmienić dzięki cudownemu itemkowi "GB Sounds". Golda wspominam z rozrzewnieniem, chociaż nie miałam z kim się wymieniać i w sumie nigdy nie zdobyłam wszystkich legend.
Heart Gold ma u mnie plusa za PokeWalkera (yay, Elekid wrył się na miejsce mojego Ampharosa).

Minusikiem jest fakt, że chyba jest lekko zmienione występowanie stworków (pamietam Ursaringi w Goldzie, teraz ich nie ma).

Oryginał był niby lepszy, ale remake jest bardziej grywalny Big Grin

PS. ciekawe czy w V genie będzie remake R/S/E? D:

Friend Code: 3825-3706-0867 (Heart Gold)
Gadu Gadu: 4217391
UWAGA! Mam nie najnowsze gg więc pisać kto się odzywa, bo nowe numery pokazują mi się jako konferencja!
Odpisz
3.03.2011, 23:36
*
Ja niestety jestem rozdarty pomiędzy obiema opcjami. Grałem w Silvery jako szczeniak i strasznie jarałem się nową grą i pokemonami. W Crystalach wytrenowałem pierwszego w życiu pokemona na poziom 100 a był to Dragonite, którym później fajnie się kosiło ligę. Aczkolwiek tak jak wspominali forumowicze powyżej, gra była stanowczo za krótka. Odległości między lokacjami były śmiesznie małe a same goldo silverowe kanto przyprawiało o spazmy śmiechu, dlatego ciesze się, że w remake'ach zadbali o wszystkie aspekty które psuły urok pierwszych gier. A plusy dla remake'ów będą takie same jak wymienione wcześniej, dodam jeszcze tylko, że podoba mi się możliwość rewanżu z liderami. Btw, ktoś się zastanawiał kiedyś jakim cudem nowi trenerzy dają radę dojść do viridan skoro w G/S droga z Pallet Town była naszpikowana trenerami z wysokopoziomowymi pokemonami? Smile

Steel is strongest, so say we all!

[Obrazek: o.png][Obrazek: o.png][Obrazek: o.png][Obrazek: o.png]
[Obrazek: o.png]
Odpisz
4.03.2011, 9:17
*
Głos na G/S/C
powód ?? to proste, crystal to była moja pierwsza gra pokemon, to od niej się zaczęło, nie zapomniane 300 godzin gry Smile a teraz ?? po takim czasie grę się przechodzi... i tyle po prostu za szybko. Może to dla tego, że wszystko prawie tak samo się przechodzi w obu wersjach... ale ja i tak uważam, że stare gry, poza grafiką był lepsze, jedyna wada, to to, że był problem z wymianami ( nie będę marnował 15 zeta na kabelek, jak za 50 mogę kupić nową grę xD )
ale da się przeżyć z formą niżej...

@brzozan
po prostu oni spotykali inne pokemony, a teraz to nawet nie ma gdzie trenować, tylko przychodzisz z 50-60 lvl-ami na 70 levele asha... fajnie no, nie ?
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Naruciak
4.03.2011, 11:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 4.03.2011 12:13 przez Enygma.)
*
Prowokujący temat. Ale przyznam ze nie mam problemu ze zdecydowaniem. Kocham G/S/C i jednocześnie niezbyt lubie HG/SS. Jak to możliwe ? Myślę że najwięcej robi tu klimat. Remake nie posiadaja go NIC a nic. Grajac w SS tylko czekał by zaliczyć te cholerna lige i leniwie przelazłem kanto i ostatecznie poległem. Nie ubiłem Reda, nie wyłapałem legend i nie zrobiłem wielu innych rzeczy bo najzwyczajniej w świecie nie daje rady, nuuudzi mi się. A gdy gram w poki i myśle "kurcze, poczytal bym sobie coś do szkoły" to znaczy ze naprawde jest źle :> Gre kupiłem z czystego obowiazku pokefana (oraz by zdobyc pewne poki) ale przyjemności z gry nie czerpałem wcale. Pokewalker miły dodatek. Wszelkie argumenty pokroju "jest wifi" można sobie wsadzić, bo gdyby ich nie było musiał bym zastosować ujemną skale ocen. Remake 2 genyy nie byl potrzebny (z punktu widzenia fana, nie biznesmenów), bo te gry do dnia dziszejszego bronia się same.
Nie mozna postawić remaków i gier 2 geny obok siebie i kazać wybierać, dzieli je przepaść rewolucji technologicznej. To gry innych epok. 2 gena to taki rasowy Mustang z lat 60 tych, Remake to zaś Opel Astra z 2010r. Pomimo legendy Mustanga, wielu by wybrało nowego opelk, nie ze wzgledu na to że jest to auto lepsze, ale bardziej przystosowane do dziszejszych standardów. Więc powiem tak, 2 gena dla swoich czasów zrobila wiecej jak HG/SS dla swoich.

PS. Nie jestem fanatykiem 2 geny, uwielbiam wszystkie gry, ale HG/SS uważam za najsłabsze z serii.

FC White: 0776 6369 7537
GG 1907933

[Obrazek: beratheon_rnwwnxe.jpg]
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Gonzo, Naruciak, Yumi
4.03.2011, 16:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 4.03.2011 16:11 przez Cynd Ninja.)
*
(4.03.2011 11:13)Enygma napisał(a):  Prowokujący temat. Ale przyznam ze nie mam problemu ze zdecydowaniem. Kocham G/S/C i jednocześnie niezbyt lubie HG/SS. Jak to możliwe ? Myślę że najwięcej robi tu klimat. Remake nie posiadaja go NIC a nic. Grajac w SS tylko czekał by zaliczyć te cholerna lige i leniwie przelazłem kanto i ostatecznie poległem. Nie ubiłem Reda, nie wyłapałem legend i nie zrobiłem wielu innych rzeczy bo najzwyczajniej w świecie nie daje rady, nuuudzi mi się. A gdy gram w poki i myśle "kurcze, poczytal bym sobie coś do szkoły" to znaczy ze naprawde jest źle :> Gre kupiłem z czystego obowiazku pokefana (oraz by zdobyc pewne poki) ale przyjemności z gry nie czerpałem wcale. Pokewalker miły dodatek. Wszelkie argumenty pokroju "jest wifi" można sobie wsadzić, bo gdyby ich nie było musiał bym zastosować ujemną skale ocen. Remake 2 genyy nie byl potrzebny (z punktu widzenia fana, nie biznesmenów), bo te gry do dnia dziszejszego bronia się same.
Nie mozna postawić remaków i gier 2 geny obok siebie i kazać wybierać, dzieli je przepaść rewolucji technologicznej. To gry innych epok. 2 gena to taki rasowy Mustang z lat 60 tych, Remake to zaś Opel Astra z 2010r. Pomimo legendy Mustanga, wielu by wybrało nowego opelk, nie ze wzgledu na to że jest to auto lepsze, ale bardziej przystosowane do dziszejszych standardów. Więc powiem tak, 2 gena dla swoich czasów zrobila wiecej jak HG/SS dla swoich.

PS. Nie jestem fanatykiem 2 geny, uwielbiam wszystkie gry, ale HG/SS uważam za najsłabsze z serii.

Czułem, że mi się to jeszcze przyda:
[Obrazek: 3021700582.png]

Tak to mniej więcej wygląda również jak chodzi o nowe gry. Nie ma "klimatu starszych gier", po prostu grajac w nie odczuwamy nostalgię za naszą młodością.

---

Punkty dla GSC:

+ (w przypadku Crystala) kilku klatkowe animacje poków;
+ tajemniczość - jeszcze do wyjścia RSE kwestionowano prawdziwość istnienia Dark Lugii, w HS RNG rozpracowano w tydzień;
+ dobra grafika patrząc na czas powstania;
+ brak elementów fabuły wymagających posiadania konkretnych eventów;
+ brak udziwnień;
+ swoboda fabuły (tudzież nie musisz rozjeżdżać/łapać Lugii przed próbą pokonania ligi);
+ shiny mają wartość;
+ sensownie zrobiony pokedex i national ze startu;
+ tylko 251 poków;
+ Spiky Eared Pichu to żart gorszy od Dark Lugii, problem w tym, że Pichu w przeciwieństwie do Lugii istnieje naprawdę...
+ nie ma stu rodzajów berry o maksymalnie udziwnionym nazewnictwie, wyglądzie i działaniu, które w dodatku trzeba samemu hodować.
+ o niebo lepsze intra niż w przypadku HS, gdzie intro ssie.

Plusy dla HS:
+ na ekranie GBC naprawdę g***o widać;
+ Pokethlon;
+ rozbudowany BF;
+ możliwość rebattlowania legend;
+ itemy za Rock Smash;
+ Rock Smash HMem (nie musimy się kombinować którego poka nauczyć, żeby się opłaciło);
+ rebattlowanie liderów;
+ nieskończoność kontaktów w Poke Gearze;
+ nieskończoność itemów w plecaku;
+ Articuno, Zapdos, Moltres, Mewtwo;
+ walki przez ŁajFaj;
+ eventy przez ŁajFaj;
+ aż 495 poków;
+ można zdobyć takie itemy jak RC, Elixiry czy Ethery, których po użyciu w GSC (w GS w przypadku RC) nie dało się praktycznie odzyskać;
+ więcej boxów i bardziej operatywny PC;
+ PokeWalker;
+ animacje poków lepsze od GS (gdzie ich nie było w ogóle);
+ poki ze skamielin;
+ Safarii Zone;
+ więcej legend;
+ więcej ataków;
+ RNG;
+ możliwość hodowania berry w kieszeni;
+ więcej balli;
+ łatwiej skompletować dexa;
+ lepsza grafika;
+ coś, co można wcisnąć pod "3D";
+ RUNNING SHOES!

Wniosek:

Z przykrością stwierdzam, że mimo iż Silver był pierwszą oryginalną grą w ogóle w jaką zagrałem (wcześniej grałem tylko na PolyStation aka podróbie Pegasusa będącego podróbą NES'a) i zarazem pierwszą grą z Pokami w jaką zagrałem, i mimo iż jestem Fanboyem GSC:

HS jest lepsze.

(i tak zagłosuję na "Lubię oba" ;P )

[Obrazek: sig.php]

Ten kolor oznacza, że wtryniłem Ci się w posta
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Mati11, Megan
4.03.2011, 16:12
*
No cóż, nawet jeśli G/S/C miało ów "klimat", to niestety na tym się skończyło. W obydwie gry grałem, kiedy były nowościami, jednak w HG/SS grało się lepiej. Jedyne, co im nie wyszło, to nowy TR, intro i chodzący za tobą Wailord. G/S/C było mało rozbudowane, nawet Kanto było w formie zminimalizowanej.
Głos na HG/SS
Odpisz
4.03.2011, 16:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 4.03.2011 16:43 przez Enygma.)
*
(4.03.2011 16:02)Cynd Ninja napisał(a):  Tak to mniej więcej wygląda również jak chodzi o nowe gry. Nie ma "klimatu starszych gier", po prostu grajac w nie odczuwamy nostalgię za naszą młodością.

Zgodzę sie i jednocześnie nie Smile Bo w G/S/C gram nadal i frajde mam gigantyczną. SS zaś używam jedyne do oglądania filmików, wyłapywania poków których nie moge inaczej zdobyć, dla tutorów oraz frontiera. Ale wolę grać w Fire reda niż w 1 gene.
Plusy dla remaków które wymieniłeś to tak naprawdę jedynie "bajery" czwartogenowe, obecne w Platinum. O ile 2 gene już dawno zjedliśmy i przetrawiliśmy (a następnie wydaliliśmy) HG/SS przypada rola hmmm no kupska, tyle ze zapakowanego w ekskluzywne pudełko po czekoladkach. Możemy sięgnąć po to co już kiedys zjedliśmy, oszukani opakowaniem, ale smak... co cóż. Czekoladowy nie będzie Smile

Co do aspektu Johto+kanto (co z tego że okrojone ? Nikt nie zmusza nikogo by tam chodził, nie podoba sie- olać to. Ale to tak samo jak wykupic sobie wczasy w 5ciu gwiazdkowym hotel i GRATIS dostać kolejne wczasy w 3gwiazdkowym i wybrzydzac jeszcze Smile Polska ) to gdy to odkryłem to wryło mnie w ziemie i do dnia dziszejszego nie wstałem na dobre. W 3 i 4 genie usilnie szukałem opcji odwiedzin starych regionów ale niestety zrezygnowano z tego pomysłu. Zamiast tego od 3 geny pojawiła sie paskudna tendencja, route stały sie rozdmuchane i dosć wielkie, zdecydowanie wolałem te proste i oczywiste drogi. Choć z innejs trony w 1 i 2 genie jaskinie były okropne. I tu zalicze plus dla HG/SS że olano Flesha bo to paskudztwo było.

GG 1907933

Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Gonzo, naruciakk
4.03.2011, 16:45
*
Cytat:O ile 2 gene już dawno zjedliśmy i przetrawiliśmy (a następnie wydaliliśmy) HG/SS przypada rola hmmm no kupska, tyle ze zapakowanego w ekskluzywne pudełko po czekoladkach.
Tylko szkoda, że "kupsko" smakuje o wiele lepiej niż czekolada. I nie chodzi wcale o 4-generacyjne bajery. HG/SS poprawiło znacznie poprzedniczkę. Teraz Jotho nie jest (za przeproszeniem) zadupiem, którym było wcześniej. Po za tym, nie oszukujmy się, czegoś takiego jak klimat nie ma, to jedynie powroty do przeszłości.
Odpisz
4.03.2011, 17:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 4.03.2011 17:32 przez Enygma.)
*
(4.03.2011 16:45)axel napisał(a):  Tylko szkoda, że "kupsko" smakuje o wiele lepiej niż czekolada.

Wszystko zalezy od gustu Smile 2 gena wyznaczała nowe standardy, przecierała szlaki. Remake pierwszej geny mial sens bo te gry znacząco sie zestarzały. W przypadku reamaków drugiej musiano się nieźle postarać by się nie ośmieszyć. Cóż, jak usłyszałem ze jedna z "rewelacji" ma byc to ze pokemon za nami łazi to parsknąłem śmiechem. Wszystkie dodatki i wodotryski są zwieńczone pokewalkerem, sama marna gra ginie gdzieś w obliczu tych maskujących pierdołek. Graficznie i kolorystycznie bardzej odpowiada mi 2 genowe Johto. Suma sumarum, w przypadku HG/SS bardziej niz kiedykolwiek wcześniej widać że gry te są tworzone jedynie dla zysku. Ale spokojnie, niebawem zapewne nadejdzie kolejny koszmar, remake 3 geny w piątogenoej oprawie. Nie maja litosci dla pokefanów...

GG 1907933

Odpisz
6.03.2011, 19:59
*
Jak napisał Enygma gdy gram w SS to nie sprawia mi to przyjemności. Można powiedzieć, że przechodzę tą grę na siłę.Gdy ostatnia włączyłem sobie Crystale, które były moją pierwszą grą pokemon to wspomnienia wróciły i grałem sobie z wielką przyjemnością. Nie wiem co mi się tak nie podoba w SS, ale poprostu mnie nudzi. prszeszkadza mi też bardzo wygląd Jolteona! Ktoś widział jak oni go zrobili ??!! Wygląda jak jakiś radosny piesek domowy i na widoku summary i podczas walki, ownież gdy chodzi za postacią to wygląda beznadziejnie z tą odstającą "dupką". Był to mój ulubiony pokemon lecz gdy zobaczyłem go w Soul Silverach to się przeraziłem! Wnioskując z tego wszystkiego głos na GSC Tongue
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Enygma
6.03.2011, 20:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 8.03.2011 19:50 przez Tail.)
*
Muszę przyznać, że G/S/C faktycznie miały niezapomniany klimat... I dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że HG/SS po krótkim czasie robi się po prostu nudne. Gra w te remake'i, jak kilka userów przede mną powiedziało, nie sprawia już przyjemności, a wszyscy pamiętamy, jak ekscytowaliśmy się G/S/C ("ooo, a co to za Pokemon?" "WOW, idę na ligę! Nie mogę się doczekać!"). Prawda jest taka, że wielu z nas nie cieszy HG/SS, ponieważ... graliśmy w G/S/C. I to, co mieliśmy przeżyć z tej gry, dawno już przeżyliśmy.
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Enygma, Gonzo, torkoal
6.03.2011, 21:08
*
Wolę HG/SS. Już przyzwyczaiłem się do nowej grafiki i stara mi nie odpowiada. Wprowadzono wiele zmian i to mi się właśnie podoba.

Zapraszam na mój kanał na YouTube Smile ---> http://www.youtube.com/user/MysteryLucario?feature=mhum
Odpisz
 Cherish Balle podarowali: Ertix
18.03.2011, 18:54
*
Zaznaczyłem, że lubię obydwa. Silver, to pierwsza moja gra, zawsze lubiana i ogólnie świetna. Ale 4 generacja (i od nie dawna 5) robi swoje, ciężko patrzeć na niestety w teraźniejszym świecie marną grafikę w Silverze. HG/SS to także różne dodatki, jak Battle Froniter, który jest moim ulubionym zajęciem gdy nie mam co robić. Więc praktycznie wygrywa SS, ale nic nie zastąpi tego, co uczynił na mnie daaawno temu Silver. Więc głos pada na oba.

[Obrazek: Arinald.png]

Temat który wg. Ciebie nadaje się do zamknięcia? Napisz o nim do mnie.
Potrzebujesz pomocy z jakąkolwiek grą? Zgłoś się do mnie.
Zielony w twoim poście? To znak, że wymagał on małej poprawy.
Ktoś Cię obraził? Natychmiast o tym informuj!!!
Friend Code 3DS: 1719-3288-5462
Ktoś chętny na partyjkę Kid Icarusa? PM me please.
Odpisz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Pokemon Valhalla | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS