Jak to mówi Cilan - ''Czas na ocenę!''
MegaAltaria - No, w końcu dostała MegaEwolucję! Zasłużyła sobie

Najnowszy typ idealnie się do niej wpasował, i po prawdzie nie wyobrażam sobie do jej MegaEwolucji żadnego innego. Z samego wyglądu jest nieco... puszysta. Po prawdzie chciałbym, żeby posiadała świecące skrzydła
tak jak jeden z jej fake'ów, ale może i do tej ''puszystej'' wersji się kiedyś przekonam. Nie mniej jeśli jej skrzydła nie będą się świecić, to uznam, że nieco zmarnowali jej potencjał na dobry wygląd.
MegaLoppuny - Wychodzi na to, że nie tylko Pokemony z Kanto, Hoenn, i Kalos dostają swoje MegaEwolucje, ale także i te z Sinnoh. Sama MegaLoppuny jest dużo gorsza od oryginału. Nie dosyć, że jak na Pokemona ma zbyt przekombinowaną fryzurę, to jeszcze podtyp Walczący psuje moją wizję odnośnie królika - modelki pozbawiając ją przy tym jej kobiecości, i delikatności którą od zawsze miała. Nie, ten typ moim zdaniem do niej całkowicie nie pasuje, i nie wmawiajcie mi, że jest to tylko ''kwestia czasu'', bo zdania i tak nie zmienię. Takim zagraniem tylko zepsuli króliczka, a szkoda bo przez to lubię ją coraz mniej. Wprawdzie MegaEwolucje są opcjonalne, ale nie zmienia to faktu, że jej MegaEwolucja wygląda tak jak wygląda, i chcąc czy nie chcąc musimy to jakoś przeboleć.
MegaSalamence - Poczekam na oficjalny Art, bo póki co za mało widać bym mógł go ocenić.
Co do ubrań, to cieszę się, że nasza postać otrzyma strój do konkursów. Co prawda nie pasuje mi ta koncepcja do Hoenn które przeważnie kładło nacisk na prostotę, niż na przekombinowany wygląd, ale przez to jest też większa szansa, że powróci opcja zmiany wyglądu (w którą powoli zaczynam już powątpiewać). Fakt, że w Sinnoh również mogliśmy zmienić ubiór na pokazy, ale to była zupełnie inna sytuacja, a 3DS w porównaniu do DS'a daje nam teraz dużo większe możliwości. Może jeszcze GameFreak nas czymś zaskoczy, a może całkowicie wycofa się z tego pomysłu? Wiem, że PPS, i że fajny dodatek, ale już sporo razy GF wycofywał się ze swoich pomysłów (chodzenie z Pokemonem, nurkowanie - które na szczęście powróciło), ale nie zdziwiłbym się gdyby to była opcja ''Tylko Kalos'', by podkreślić całe zafascynowanie modą u Francuzów.
Jeśli chodzi o Pikachu to
bardzo nie podoba mi się pomysł walczących Pokemonów w ubraniach. Nawet jak na mnie (miłośnika przeróżnych dodatków) takie rozwiązanie jest beznadziejne. Raz, że nie naturalne, dwa, że po prostu śmieszne. Nigdy nie byłem za tym by Pokemony walczyły w ubraniach, i raczej ciężko będzie mi się do czegoś takiego przekonać. Tylko sobie wyobraźcie walczącego Onixa/Machoke'a/innego stworka z ciuchami (Sawka nie liczę) w walce Wi-Fi. Ja sobie wyobrażam tylko falę hejtu, i fejspalmów, i słusznie zresztą. Jeśli zaś opcja okaże się być dostępna tylko dla Pikachu (nie ma to jak faworyzowanie tego stworka _^_) to jeszcze przeżyję, ale nie ukrywam że sam pomysł jest bez sensu.
No nic, pozostaje tylko czekać na większą dawkę informacji. Mam tylko nadzieje, że ORAS zachowa klimat oryginałów, a możliwości 3DS'a zostaną jak najlepiej wykorzystane.