Wczoraj, dnia 23 listopada, na terenie Kraju Kwitnącej Wiśni została wydana nowa gra z serii Pokemon Mystery Dungeon o podtytule Magnagate and the Infinite Labyrinth. Przypomnę, że to pierwsza gra PMD, która jest w 3D. Na dniach (prawdopodobnie jutro) przygotuję listę ciekawostek na temat samej gry, mechaniki i nowych możliwości. Z pewnością będzie ich wiele, więc jest na co czekać. Obecnie jedyną informacją dotyczącą premiery nowego PMD na terenie Ameryki Północnej i Europy to lato 2013, lecz gdy tylko znane będą dokładniejsze daty, wasz nadworny redaktor Kapu poinformuje Was o tym.
Tak jak obiecałem dnia wczorajszego, dzisiaj wypiszę ciekawsze informacje na temat możliwości w grze, mechaniki i nowych funkcji. Zacznę od wypisania przedmiotów, które można odblokować wklepując specjalne kody w grze.
Gold Seed W4KRK4XH
Violent Seed 863Y3SQC
Ghost Gift 8TSMFYP6
Dragon Gift P5HK562S
Rock Gift K7969XM8
Normal Gift RQRPM92J
Ground Gift XH4233YF
Red Key S3TH8HM8
Zinc WS2M275T
Protein 62S6Q4YN
Sitrus Berry WFK2W6NJ
Revival Seed P483K4XN
Happy Ribbon RMS2MHMW
Oran Berry STS6YCW5
Lottery Ticket 4CHS8MN4
Steel Gift 6W9XNM9N
All Strength Stone 5SFPHSF5
Poniższe informacje są spoilerami, dlatego są zawarte w tagu
spoiler. Czytasz je na własną odpowiedzialność.
- Wszystkie Pokemony, które zostały zrekrutowane zdobywają doświadczenie, nawet te, które nie biorą udziału w walce i nie zostały wzięte do dungeonu.
- Pogoda ma wpływ na siłę ataku i PP Pokemonów podczas dnia. Przykład: pada deszcz i siła ataków Pokemonów wodnych wzrasta, tak samo PP. Można pogadać z Victinim i poprosić go o losową pogodę każdego dnia.
- Można budować własne konstrukcje i budynki z pomocą Gurdurra. By móc budować trzeba zebrać odpowiednią ilość pieniędzy oraz potrzebne przedmioty. Przykładowymi "konstrukcjami" są pola do uprawy jagód oraz wzmacniacze siły ataków. Można również powiększać swoje terytorium, by móc zbudować więcej.
- W sklepie prowadzonym przez Cincinno można kupić specjalne przedmioty, dzięki którym łatwiej jest zwerbować do drużyny Pokemony, przykładowo: Tirtouga Gift (prezent dla Tirtougi).
- Dungeony mają oprócz coraz głębszych poziomów tzw. tereny otwarte. Może to być klif bądź mała łąka, po której biegają dzikie Pokemony.
- W grze obecnie znajduje się 138 (albo 144) Pokemonów. Są to niepotwierdzone informacje.
- Są już DLC! Mission for Pikachu, Oshawott and Snivy (150 yenów każde) oraz pozostałe dwa, w których można zdobywać przedmioty (200 yenów).
- Snivy DLC: Akcja rozgrywa się w Ivy Park, a gracz otrzymuje Grass Device.
- Oshawott DLC: Gracz eksploruje Ocean Beach w poszukiwaniu różnorakich, wodnych Pokemonów i dostaje Water Device.
- Pikachu DLC: Z pokemonową myszą podróżujemy po Shiny Land oraz w łapki gracza wpada Electric Device.
- Training Mountain DLC: "Polujemy" na sadzonkę zwaną jako Communication Seed; Skill-Treasure DLC: Gracz ma za zadanie eksplorować dungeon używając Team Skills.
- Po każdej misji otrzymuje się Paradise Points.
- Pokemony, z którymi zaprzyjaźnimy się będą chodzić po Pokemon Paradise.
- Dostępne są dwa tryby gry: Friend Mode oraz Normal Mode z zastrzeżeniem, że używając Friend Mode można odwiedzać tylko Pokemon Paradise oraz dungeony.
- Pokemony uczą się ataków zgodnie z tabelami Black2/White2.
- Meloetta jest w mieście. Chce otworzyć Music Paradise i potrzebuje pomocy gracza, by jej marzenie się spełniło.
- Będąc w dungeonie może zdarzyć się, że czasami gracz zostanie przeniesiony na kilka poziomów do innego dungeonu.
- Jest już dostępna pełna lista lokacji występujących w grze.
- Pokemony, które automatycznie dołączą do drużyny to m.in. Emolga, Dunsparce, Espeon, Umbreon oraz Keldeo.
- Istnieją dungeony mające 99 poziomów.
- Głód występuje w grze! Na szczęście tylko w niektórych dungeonach.
- Nowa mini-gra, tym razem ze Starmie. Sterując wodnym Pokemonem należy zbierać skrzynie unikając wrednego Chinchou oraz innych przeszkód.
- Misje otrzymuje się od Azumarilla. Misje specjalne są dostępne tylko we Friend Mode.
- Ukończenie wszystkich misji pozwala na zebranie większej ilości przedmiotów oraz wzrost popularności w mieście.
- Lugia jest w grze! Można ją spotkać w jednej z misji specjalnych.
- TMy można znaleźć w MagnaGate Dungeonach.
- Podział misji: Standard Missions dzielą się na Rescue (ocalenie), Item Retrieval (zdobycie przedmiotu) oraz Unruly Pokemon (pokonanie Pokemona); Special Missions - Group (pokonanie wrogiego gangu Pokemon) oraz Legendary Battle (możliwość wzięcia udziału w bitwie z legendarnym Pokemonem).
- Na ten moment jest 17 różnych MagnaGate Dungeonów. Mają różne poziomy trudności i zróżnicowane są pod względem ilości pięter.
Na razie to wszystko. Zapraszam do komentowania

No i super

Choć nie gustuję w tego typu grach, to może kiedyś skuszę się zagrać. Im więcej wydadzą tego ''badziewia'' jakim są gry nie z glównej serii, tym bliżej remake R/S na który czekam z utęsknieniem

odpaliem raz w zyciu Mystery Dungeona i po 10 minutach wylaczylem. Wersje na 3DSa omine szerokim lukiem.
(25.11.2012, 17:19)nilson napisał(a): [ -> ]odpaliem raz w zyciu Mystery Dungeona i po 10 minutach wylaczylem. Wersje na 3DSa omine szerokim lukiem.
Hmm to tak jak ja, choć ostatnio zagrałem chwilę i spodobało mi się ... co do tej wersji to znacznie bardziej podoba mi się grafika. niestety nie mam planów na zakup tej gry ...
Ja tam lubię Mystery Dungeon, zagrałem w Blue Rescue Team, przeszedłem Explorer of Time i Explorer of Sky, jesli tylko uda mi się zaopatrzyć w 3DS (drogo) to zagram i w tą część - miła odskocznia od głównej linii gier Pokemon.